Bijpraten en verkiezingsprogramma’s vertalen in gewone mensentaal

Verslag van Het Groene IDeeCafé van 17 februari 2014

Bijpraten
1)
Gerrit Bronmeijer vertelt over zijn ideeën voor kartonnen huizen/onderkomens voor vluchtelingenkampen
. Met zijn stichting heeft hij enkele jaren geleden de innovatieprijs van ABN-AMRO gewonnen, maar dit geeft geen garantie op verdere financiering.

De kartonnen huisjes zijn 2 ½ bij 4 m., opvouwbaar, wegen zo’n 225 kilo en gaan 3 tot 10 jaar mee door impregnatie en coating. Impregnatie is chemisch, coating is schoon. Gerrit heeft helaas geen monsters van het materiaal bij zich. Het materiaal wordt al gebruikt om een kerk en een moskee mee te bouwen. Ook architecten ontdekken het materiaal: Lees maar eens Geen natte voeten in het huis van papier Het zou goed zijn om een maquette te laten maken.

Gerrit vraagt het publiek of er ideeën zijn hoe hij financiering kan regelen om het plan voor zijn huisjes voor noodopvang in rampgebieden verder te ontwikkelen. Bij Artsen Zonder Grenzen en het Rode Kruis vond hij geen gehoor. Het advies is om met een uitgewerkt plan te komen waarin ook staat hoeveel geld er nodig is en waarvoor precies. Zelf het initiatief nemen en houden betekent dat hij zich voor 100% moet inzetten. Er zijn binnen Leiden wel fondsen met doelstellingen waarin zijn idee past. Ter plekke wordt hem een voorbeeld gemaild: de Stichting Carolus Gulden en ook werd Green Wish genoemd als mogelijke partner voor ontwikkeling van het plan.
Gerrit wil graag een keer terugkomen voor een vervolg.

2)
Milieudefensie/Fair Food Feast/Taste the waste
Pieter de Krom vertelt over dit onderwerp.
Het is onvoorstelbaar wat er aan voedsel wordt weggegooid. De 3 belangrijkste oorzaken:

  • Supermarkten / consumenten laten groenten en fruit met een vlekje links liggen. (ook biologische supers niet)
  • Producent heeft geen energie of tijd om afgekeurde producten zelf verder te verwerken.
  • Slechte logistiek: er is genoeg vers voedsel maar het komt niet in voldoende mate bij de consument.

Pieter zou graag wat aan de verspilling doen, bijvoorbeeld in overleg met de voedselbanken bijvoorbeeld.
Bekijk HIER een foto van het Fair Food Feast.

3)
a) Vacature voor IDeeCafé bij I-doe: programmamakers. Margje wil graag een werkgroep voor het organseren van IDeeCafés
b) Naar aanleiding van de bijeenkomst in oktober (politiek / burger & overheid) is er een Doetank Burger Overheid ontstaan.
Er zijn nu twee thema’s voor deze Doetank:

  • Ideeënmakelaar:

Dit is een wens van Doetank. Deze persoon of club bemiddelt tussen burgerinitiatief en gemeente. De Doetank organiseert bijeenkomsten gericht op de gemeenteraadsverkiezingen 19 maart a.s.. Het doel is te laten zien hoe de gemeente burgerinitiatieven een duwtje geeft in plaats van dwarsboomt.

  • Fysieke ruimte.

Burgers hebben ruimte nodig om elkaar te ontmoeten en te helpen. Er staat veel kantoorruimte en bedrijfsruimte leeg: wat te doen met leegstaande ruimte. Deze groep wil vraag & aanbod helder krijgen. Bijvoorbeeld op de website http://doepla.nl/ . Dit is een community die overzichtelijker en minder vluchtig is dan facebook, de onderwerpen niet zo snel uit beeld. Het is uiteraard mogelijk om op je Facebook of Linkedin pagina naar activiteiten op Doepla te verwijzen.

4)
Annemarie van Dam laat een presentatie zien over Vrij Groen (sinds 2012 in Oegstgeest). (Deze presentatie kun je onderaan deze pagina bekijken) Er is onder andere een moestuin en een kerstbomenasiel. Vrij Groen kan hier in ieder geval nog 2 jaar blijven, misschien zelfs tot 2021. Maar niets is zo onvoorspelbaar als de bouw. De contacten met de gemeente verlopen helaas nog steeds niet echt soepel. Vrij Groen werd met open armen ontvangen, maar de activiteiten op de tuin zijn in strijd met het bestemmingsplan (Wonen). Dat blijkt nu een probleem, want Vrij Groen moet een procedure starten voor een (tijdelijke) ontheffing van het bestemmingsplan. Dat gaat mogelijk veel geld kosten aan leges en vergunningen. En omdat de toezegging voor het gebruik 3 jaar is, lijkt dit een hachelijke onderneming, maar Anne Marie denkt dat Vrij Groen er toch aan moet geloven.
Anne Marie besluit haar  update met het noemen van activiteiten die de komende tijd plaats vinden.
Op 1 maart kan je meehelpen aan de bouw van het mooiste insectenhotel van Nederland en op 21-22 maart wordt er weer een grote klus geklaard op de vrijwilligers-actie-dag van het Oranjefonds: NL DOET

Alle verkiezingsprogramma’s lagen ter inzage. Er bleek erg weinig belangstelling voor. Het onderwerp Benno L, de nieuwe pedoseksuele inwoner die de laatste dagen het nieuws beheerst, was ook in het Groene IDeeCafé het gespreksonderwerp van de avond. In het algemeen was men het over eens dat burgemeester Lenferink geen prijs verdiende voor de communicatie met de buurt waar hij Benno L een huis heeft gegund.

Margje heeft de programma’s nagekeken op drempeltaal, maar vond de programma’s redelijk goed leesbaar. Wel blijft het vaag wat de partijen precies gaan doen, concrete voorstellen kwamen we nauwelijks tegen, maar ze zijn er wel. Wie meer wil weten kan de programma’s lezen op Internet, ze staan er allemaal op.