Hutspot: peen, uien, aardappels en pastinaken van je eigen balkon

Verslag van Het Groene IDeeCafé van 3 februari 2014

Bessie Schadee van Stichting Gezonde Gronden vertelt over haar Eetbare Balkonprojecten.

De stichting Gezonde Gronden (http://www.gezondegronden.nl/) streeft ernaar dat we over niet al te lange tijd voedsel kunnen eten van een gezonde bodem in onze eigen stad of regio. Bij gebrek aan tuinbouwgrond in de stad kan dat ook van het eigen balkon en zelfs van de vensterbank.

De stichting geeft cursussen over hoe je kruiden en groenten kunt kweken op je eigen vensterbank of balkon. Zij kunnen ook balkonbakken, grond, zaden en stekjes leveren en eventueel een wormenbak voor de gevorderde tuinier.
Er worden ook schoolpleinen op de schop genomen samen met de leerlingen, want: jong geleerd is oud gedaan. Dit kan alleen als de leerkrachten er open voor staan en actief meedoen.

Bessie Schadee (midden) in het Groene IDeeCafé

De cursus Eetbare balkons bestaat uit zeven bijeenkomsten en kan op verschillende tijdstippen beginnen.
De eerste zes bijeenkomsten zijn in het ene seizoen, de zevende bijeenkomst een seizoen later, waarbij de cursus meteen geevalueerd wordt. De cursisten krijgen huiswerkopdrachten en alle balkons worden bezocht en bekeken. De ligging, de grootte etc zijn factoren die belangrijk zijn voor de mogelijkheden om te tuinieren. Men leert door te doen.
De visie (van Bessie) is: een gezonde bodem leidt tot gezonde planten en dieren, dit leidt tot gezonde mensen, wat leidt tot een gezonde samenleving door meer verdraagzaamheid.

De Stichting kan meer cursussen geven. Daarvoor is nodig:

Ruimte om bij elkaar te komen,

Mensen die bij elkaar in de buurt wonen en samen de cursus willen volgen,

Sponsoring van circa 250 euro per cursist.

 

De gemeenten Den Haag en Schiedam en Fonds 1818 hebben al balkoncurssussen gesponsord. Hiervan is een filmverslag gemaakt door Ben van Leeuwen, deze leuke inspirerende film is bedoeld voor sponsors en werd vanavond getoond in het Groene IDeeCafé. Zie onder dit verslag
De stichting organiseert de hele cursus en geeft ook cursussen voor potentiële cursusleiders. Op die manier ontstaat een vliegwiel en kunnen veel meer balkons voedsel produceren en aanleiding geven voor meer contacten tussen bewoners in flatgebouwen. De cursusinhoud betreft dan niet alleen de mogelijkheden op balkons, de verzorging van geschikte kruiden en groenten en de grond, maar ook empowerment en omgaan met culturen binnen een cursistengroep staan op het programma.

Om in Leiden de Eetbare Balkons op de kaart te zetten is een trekker nodig: iemand die hiermee aan de slag wil en de buurt en mensen kent die mee willen doen.

Suggesties uit de groep: Houdt deze lazing ook voor orgnisaties zoals de welzijnsorganisatie Libertas, of woningbouwverenigingen zoals Portaal, Ons Doel en de Sleutels (de Sleutels houdt balkon-/tuinwedstrijden)

De aanwezigen krijgen de kans om nog wat biologische bollen in te slaan:

Gezonde grond is ook te koop via de stichting. Dit is afkomstig van de Veluwe en wordt via een tussenhandelaar in Amsterdam geleverd. Vanaf maart is dit ook verkrijgbaar in hoeveelheden van 40 liter voor ca. 7,50. Prijs (per kuub) is afhankelijk van vervoerskosten.

De plantenbakken worden geleverd door werkervaringsproject visie(r) http://www.visie-r.nl/ De balkonbakken zijn 40 cm breed, 40 cm diep en 40, 60 of 120 cm lang.

De avond werd besloten met de film over het Eetbare Balkon van het Leidse stadhuis, waar dit jaar voor de tweede hutspot is gekweekt. De hutspot werd verorberd door raadsleden en vrijwilligers in de hal van het stadhuis.
Ook deze film werd gemaakt door Ben van Leeuwen en is hier te zien:

Dit jaar wil de IDeeWinkel weer hutspot kweken op de balkons van het stadhuis. Daarvoor wordt een coordinator gezocht via de vrijwilligersorganisatie I-Doe