Lichtpuntjes voor de Honingbij

Verslag van Het Groene IDeeCafé van 20 januari 2014

Hortus imker Fred Weber laat de documentaire More than honey zien. Deze documentaire is gemaakt door Markus Imhoof en verkrijgbaar via http://www.morethanhoney-film.nl/, hier staat ook een kort fragment.

Kijk onder

aan deze pagina naar de trailer van deze film.
De film is tegen 5 euro statiegeld te leen bij de IDeeWinkel.

 

 

 

 

 

 

De afgelopen jaren zijn over de hele wereld honderdduizenden bijenkolonies uitgestorven. Er zijn verschillende oorzaken, maar dat de mens daar een belangrijke rol in speelt staat vast.

De natuur en de mens kunnen niet zonder bijen. Albert Einstein stelde dat de mens nog hooguit vier jaar te leven heeft als de bij uitsterft. In sommige delen van China nemen arbeiders en schoolkinderen met kwastjes de bestuivingstaak van de bijen ovHet goede nieuws is dat er in 2013 meer bijen zoemden in de Leidse Hortus dan voorgaande jaren. Het “bijenmengsel” van Fred Weber werpt zijn vruchten af: de dieren zijn niet alleen talrijker maar ook groter dan de afgelopen jaren.

Hoe goed of slecht het gaat met de bij is afhankelijk van vele factoren: weer, planten, biodiversiteit, bestrijdingsmiddelen, …
Een aantal dingen kunnen burgers zelf doen zoals (1) het vermijden van pesticide en imidacloprid ( 2) Met behulp van internet / Google kan iedereen een “bloemenplan” voor tuin, balkon, dakterras of de gevel maken, zodat er bloeiende planten en bloemen zijn van het vroege voorjaar tot het late najaar – er zijn vanavond gratis diverse bloemzaden beschikbaar.

Goed om te weten! Honing uit de eigen regio consumeren kan helpen met de weerstand tegen hooikoorts; het haalt de piek eraf.

Fred vertelt ook iets over de imkerij in het algemeen:
Van nature hebben bijen hun nest in een boom

Geschud van het nest (de nestkast) levert stress op: beren en dassen beroven op deze wijze de bijen van hun honing. Vervoer van de kasten levert hetzelfde stressresultaat.

Rook doet denken aan bosbrand, de bijen zullen stuifmeel en honing hamsteren. Door roken kan een imker voorkomen dat de bijen steken.

Gerelateerde activiteiten in de Hortus:
9 en 10 mei is er een plantenmarkt
12 en 13 juni zijn er open Imkerdagen